Translate

вторник, 26 март 2013 г.

Торта "Рафаело"

Днес ставам на 17 и реших да ви почерпя с една торта с дъх на кокос...

Необходими продукти:
пандишпанов блат                 1бр

Продукти за блата:

яйца 5бр

захар 10с.л.

брашно 10с.л.

бакпулвер 1 пак.

  сладкарска сметана   500мл
  кокосови стърготини 200гр 
  захар                              300гр
  вода                               200мл



  За декорация - захарно тесто (фондан)
Може да си го купите готов, но ако желаете да го приготвите сами ето я рецептата, която аз използвах:
  • 1 с.л. желатин
  • 100 мл хладка вода
  • 1 кг пресята пудра захар
  • 2 с.л. твърд марарин
  • 1 с.л. олио
  • 100 мл глюкоза (ако нямате добавете още маргарин)
  • сладкарска боя

Желатинът се накисва  в 100мл вода за 5 мин, след което се слага на водна баня, за да се избистри, но в никакъв случай не трябва да завира. В купа се разбъркават с миксера всички останали продукти (захарта трябва да е пресята минимум 2 пъти) и се добавя разтворения желатин. Меси се до получаването на гладка маса.Може да се раздели на части и да се оцвети, като боята се прибавя постепенно до придобиване на желания цвят. Съхранява се в найлоново фолио в хладилника или да се замрази, ако искате да издържи по-дълго.



 
Технология:
 1)Подготвения, охладен блат се разделя на части (2 или 3).
 2) Прави се сироп от 200мл вода и 200гр захар.
 3) Разбива се сметаната със 100гр захар и кокосовите стърготини.
 4) Слага се първия блат в тортена чиния и се сиропира добре, маже се със сметана и се покрива със сладващия блат. Той също се сиропира и се маже със сметаната. Слага се и последния, сиропира се и тортата се намазва от всякъде със сметана.
5) Декорира се по желание. Аз използвах цветя от фондан.  

2 коментара:

  1. Честит Рожден ден на патерица, Мария! Пожелавам ти много здраве, щастие и попътен вятър. Нека всички твои желания се сбъднат. Тортичката ти е великолепна. Поздравления и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване