Translate

понеделник, 25 март 2013 г.

Панагюрски гювеч



Необходими продукти:
2,5 кг картофи (средно големи)
500 гр лук
чесън
600 гр домати (може и от консерва)
125 гр краве масло
магданоз
сол
черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
1) Картофите се обелват и измиват, след това се отрязва малко от едната страна, за да могат да стоят прави.
2) С помощта на лъжичка картофите внимателно се издълбават и се посоляват.







 3) В олиото се задушават нарязания на дребно лук,  когато омекне се добавя издълбаната вътрешност на картофите, нарязаните на ситно домати, магданоз и чесън.
4) Прибавя се смляния черен пипер и с тази смес се пълнят картофите.






5) Напълнените картофи се подреждат в намаслена тава, върху тях се поставя по парче масло.










6) Останалата плънка се изсипва между картофите.











7) Картофите се заливат с гореща вода и се пекат във фурна до готовност.









ЗАБЕЛЕЖКА! Количеството лук може да се намали и да се замести с пресни гъби.

2 коментара:

  1. Мария, много апетитни тези картофки!
    не бях чувала за такива. Знам само яйца по Панагюрски. Съпругът ми пости и ще му ги приготвя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също до скоро знаех само за яйцата, но се поразрових малко и открих тази рецепта, която ми се стори много интересна.

      Изтриване