Translate

неделя, 24 ноември 2013 г.

Щолен

Необходими продукти за 2 големи щолена:
11г суха мая 
1с.л. мед
300мл топло прясно мляко
800г брашно + допълнително за омесване
150г захар
 

1/2 чаена лъжица сол
1 ч.л. канела
2 яйца, на стайна температура
250г масло, разтопено и охладено
100г захаросани портокалови корички
100г захаросани лимонови корички
100г стафиди
100г сушени череши
100г сушени кайсии
150мл ром или друг вид ароматен алкохол




Технология: 
1) Черешите и кайсиите се нарязват на ситно, смесват се със стафидите и се заливат с алкохола.

2) От маята, топлото мляко,меда и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.

3) В голяма купа се пресява брашното. Към него се добавят солта, захарта, канелата, яйцата и маслото. Добавя се и шупналата мая. 
4) Замесва се тесто (аз го месих около 30мин.). Добавят отцедените от алкохола плодове, захаросаните портокалови и лимонови корички. Меси се още около 5 мин. или докато добавките се разпределят равномерно в тестото.

5) Тестото се оставя на топло около 3 часа, за да втаса.
6) Готовото тесто се разделя на две и се оформя.  
7) Оформените щолени се оставят около 1 час да втасат
8) Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна за около час, като се наблюдават и ако е необходимо се покриват с парче алуминиево фолио, което да предотврати изгаряне.
9) Когато щолените са опечени се оставят да се охладят и се намазват с малко разтопено масло и се поръсват обилно с пудра захар. Опаковат се с фолио и се съхраняват на хладно. Консумира се след 3-4- седмици, когато е най-вкусен и ароматен!

*Ето тук може да откриете рецепта за домашно приготвени захаросани портокалови корички. По същата технология може да приготвите и лимонови.




 









1 коментар:

  1. Прекрасен е Мария. От скоро и аз обмислям да направя щолен. Със сигурност ще ми бъде полезен поста ти. Много благодаря

    ОтговорИзтриване