Translate

неделя, 30 септември 2012 г.

Канелени кифлички




 За тестото:
3 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша захар
1 супена лъжица суха мая
1/2 чаена чаша топло (не горещо) прясно мляко
1/3 чаена чаша топла вода
1 яйце
2 супени лъжици разтопено краве масло (олио)

За плънката:

1/2 чаена чаша захар
2 супени лъжици краве масло (олио) на стайна температура
1 1/2 или 2 супени лъжици канела

За глазурата(не е задължителна):

1/2 чаена чаша пудра захар
2-3 супени лъжици прясно мляко 
Технология:
В купичка се смесват топлите прясно мляко и вода, маята и щипка захар. Разбъркват се, захлупват се с нещо и се оставят за 10-15 минути, докато шупне сместа.
В голям съд се смесват брашното и захарта. Добавят се разбитото яйце, разтопеното масло и вече шупнала смес.  Омесва се тесто, ако лепка много се добавя още малко брашно. Тестото се намазва с малко олио, покрива се с нещо и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Приготвя се плънката. Маслото, захарта и канелата се разбъркват добре. Втасалото тесто се разточва на тънък правоъгълник, намазва се с сместа равномерно и навсякъде, навива се на руло и се реже на кръгчета. Кифличките се нареждат се върху намазнена тава и се пекат до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Намазват се с глазурата, когато изстинат малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар