Translate

четвъртък, 2 януари 2014 г.

Слънчева питка

Необходими продукти:
800 г брашно
300 мл прясно мляко
2 яйца
1 пак. суха мая
125 гр краве масло
1 с. л. захар
2 ч. л. сол
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

Технология: 
1) Млякото се затопля. Маята се разтваря в 50 мл от млякото, добавят се захарта и щипка брашно и се оставя да шупне.
2) В купа се смесват останалото мляко, яйцата, 30 гр масло и солта. Брашното се пресява и в центъра му се прави кладенче. Сипват се млечната смес и шупналата мая и се замесва меко тесто, което да не се лепи по пръстите.
3) Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час.
4) След това тестото се разделя на три части - една голяма, една средна и една малка.
5) Голямата част от тестото се разделя на пет равни части, които се разточват на тънки кръгове. Поставят се върху лист пергаментова хартия един върху друг като се мажат с масло (горната кора не се маже).
6) С остър нож се изрязват краищата, така че да се получи перфектен кръг.
7) Тестото се реже на 8 триъгълничета, като триъгълничетата са само в средата на тестото, тоест то не е прорязано до край. Върховете на триъгълниците се издърпват леко навън. Така се образува нещо като голям геврек.
8) По същия начин се процедира и със заделеното тесто със средна големина, като то трябва да е по-малко, за да може да влезе в средата на голямото. Малкото тесто се оформя на топка и се слага по средата на двата кръга, оформени като лъчи. Оставя се да почине за около 45 минути.
9) След това се прехвърля в тава заедно с хартията, намазва се с разбит с малко вода жълтък, поръсва се със сусам и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути и още 10 минути на 180 градуса.


Няма коментари:

Публикуване на коментар