Translate

сряда, 10 април 2013 г.

Обикновен козунак




Необходими продукти:
5 яйца + 1 жълтък за намазване
1 ч.ч. захар
250 мл хладко прясно мляко
100 мл мазнина (смес от масло, мас и олио)
11 гр суха мая
щипка сол
1 кг брашно














Технология:
1) Маята се смесва с 1 ч.л от захарта, 1 с.л. от прясното мляко и 1 с.л. от брашното. Разбърква се, за да се получи кашица като за палачинково тесто (ако има нужда се добавя още малко мляко или брашно). Оставя се да втаса 10-15 мин. на топло.
2) Втасалата мая се изсипва в голяма купа и се добавя пресятото брашно (оставя се малко за доизмесване), разбитите яйца, млякото, захарта и разтопената мазнина.
3) Замесва се меко тесто и се оставя на топло за 1-2 часа да втаса.
















4) От втасалото тесто се оформят козунаци (може да сложите и плънка в тях - аз им сложих шоколад).















5) Козунаците се поставят се в намаслени с олио тави и се оставят отново на топло да втасат.















6) Преди да се сложат във фурната се мажат с разбит жълтък и се наръсват със захар.
7) Пекат се на температура 140 - 150 градуса до готовност.





3 коментара:

  1. Продължаваш със вкусните козунаци. Изглежда много вкусен. Пролетен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обзело ме е Великденско настроение! Радвам се, че ти харесва Таня. Хубав ден!

      Изтриване
  2. Тази година за първи път съм решила да правя козунак и си избрах тази рецепта :). Сега ще си я разпечатам за да съм подготвена другата седмица.

    ОтговорИзтриване