Translate

петък, 5 април 2013 г.

Козунак с кафе и шоколад

Необходими продукти:

За козунака:
брашно.........................500 гр
сол................................1 ч.л.
захар.............................1 к.ч.
суха мая........................7 гр
яйца..............................3 бр.
прясно мляко...............150 мл
масло............................50 гр

За пълнежа:
захар............................50 гр
вода.............................75 мл
разтворимо кафе.........4 с.л.
шоколад.......................100 гр
орехи...........................100 гр

Технология:

1) Смесват се пресятото брашно, солта, захарта и маята. 
2) Разбиват се яйцата с млякото и маслото, добавят се към брашното. 
3) Омесва се меко тесто и се оставя на топло да втасва докато удвои обема си.
4) Прави се пълнеж. Слагат се захарта с водата на слаб огън докато се разтвори захарта, добавя се кафето, разбърква се добре и се оставя да поври 1 минута. Сваля се от котлона и се оставя да изстине. 

5) Поотделно се начупват шоколада и орехите.
6) Тестото се разделя на 3 части и всяка от тях се разточва на дълги правоъгълни парчета, които се мажат с кафената смес, наръсват се с шоколада и орехите, навиват се на рула и се усукват.

7) Трите рула се сплитат на плитка и се завива на кръг, поставят се в намаслена тава. Козунака се завива с кърпа и се оставя да втаса за 1 час.
8) Козунака се намазва с разбит жълтък (може да го смесите с малко прясно мляко) и се поръсва с орехи и захар.
9) Пече се в предварително загрята на 200º фурна до готовност.





2 коментара:

  1. Миме, поздравления. Козунакът ти е страхотен. Открадвам си малко за следобедното кафе, а на теб ти желая усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този ми е първият за тази година и съм много доволна от резултата!

      Изтриване