пандишпанов блат 1бр
Продукти за
блата:
яйца 5бр
захар 10с.л.
брашно 10с.л.
бакпулвер 1
пак.
кокосови стърготини 200гр
захар 300гр
вода 200млзахар 300гр
За декорация - захарно тесто (фондан)
Може да си го купите готов, но ако желаете да го приготвите сами ето я рецептата, която аз използвах:
- 1 с.л. желатин
- 100 мл хладка вода
- 1 кг пресята пудра захар
- 2 с.л. твърд марарин
- 1 с.л. олио
- 100 мл глюкоза (ако нямате добавете още маргарин)
- сладкарска боя
Желатинът се накисва в 100мл вода за 5 мин, след което се слага на водна баня, за да се избистри, но в никакъв случай не трябва да завира. В купа се
разбъркават с миксера всички останали продукти (захарта трябва да е пресята минимум 2 пъти) и се добавя разтворения
желатин. Меси се до получаването на гладка маса.Може да се раздели на части и да се оцвети, като боята се прибавя постепенно до придобиване на желания цвят. Съхранява се в
найлоново фолио в хладилника или да се замрази, ако искате да издържи по-дълго.
Технология:
2) Прави се сироп от 200мл вода и 200гр захар.
3) Разбива се сметаната със 100гр захар и кокосовите стърготини.
4) Слага се първия блат в тортена чиния и се сиропира добре, маже се със сметана и се покрива със сладващия блат. Той също се сиропира и се маже със сметаната. Слага се и последния, сиропира се и тортата се намазва от всякъде със сметана.
5) Декорира се по желание. Аз използвах цветя от фондан.
Честит Рожден ден на патерица, Мария! Пожелавам ти много здраве, щастие и попътен вятър. Нека всички твои желания се сбъднат. Тортичката ти е великолепна. Поздравления и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таня!
Изтриване