Translate

събота, 12 април 2014 г.

10 съвета за сполучлив козунак

Наближава Великден и някой от вас сигурно са решили сами да приготвят козунаците за празника, вместо да купуват от ментетата, които заляха родния пазар.Ето и няколко съвета за месенето на козунаци:

1. Всички продукти трябва да са на стайна температура, за да се получи гладко тесто и да втаса успешно, затова е добре да ги извадите от хладилника 2-3 часа преди да започнете да месите.
2. Стаята в който ще месите трябва да е топла. Фурната също трябва да е предварително загрята
3. Маята трябва да се активира предварително - независимо дали сте решили да ползвате суха мая или такава на кубче. Ако в рамките на 3 до 8 мин. маята ви не шупне, по-добре не я влагайте в козунака, а ползвайте друга.
4. Брашното трябва да е добре пресято (2-3 пъти) със щипка сол.
5. Най-добрата мазнина е смес от твърда и течна - мас и олио или масло и олио.
6. Не е възможно едновременно да имате много сладък козунак и козунак на конци, така че ако искате козунака ви да стане на конци трябва да внимавате да не превишите посоченото количество в рецептата (ако все пак обичате по-сладък козунак, може да го наръсите обилно със захар преди печене).
7. Колкото повече месите тестото, толкова по-хубаво става.
8. Няма точно определено време за втасване - тестото е втасало, когато е увеличи двойно обема си.Това може да отнеме между 45мин. и 2часа
9. По възможност избягвайте да точите тестото, по-добре го разтеглете с ръце.
10. Преди печене козунака трябва да заема не повече от1/3 от съда в който ще се пече.Козунакът се пече около час на 180градуса. Готовността на козунака се проверява с дълга суха клечка, която леко се вкарва отстрани и ако при изваждане по нея няма полепнало тесто, козунака е готов.

*И една хитринка, за да не прегори и да не се изсуши козунака, сложете във фурната малък съд с вода. Когато извадите готовия козунак от фурната го завийте с памучна кърпа и го оставете да си "почине".


**Ако все още не сте открили подходящата рецепта, ето го моето предложение за вас
http://maria-vkusno-i-ikonomichno.blogspot.com/2013/04/blog-post_10.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар