Translate

неделя, 18 ноември 2012 г.

Прасковки





Необходими продукти
  • 6 бр. яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 с.л. мед
  • 1 ч.ч. олио
  • 1/2 с.л. сода
  • брашно колкото поеме (около 1.2 кг)
  • 150 г мармалад
  • 20 г маргарин
  • жълта боя
  • червена боя
захар за овалване



Технология
Замесва се тесто от яйцата, захарта, медът, олиото, содата и брашното. От него се правят малки топчета. Слагат се в намазнена и набрашнена тава и се пекат на 150-160 С докато порозовеят. Изпечените топчета се слепват 2 по 2 с мармалада, който се разбива на ръка с маргарина и малко топла вода. След това се оцветяват в червената и жълтата боя и се овалват в захар.

неделя, 4 ноември 2012 г.

Линцерови сладки



Продукти:
  • 500 г брашно
  • 250 г краве масло (мас)
  • 200 г пудра захар
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 3-4 жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)

  • за слепване - мармалад (най-добре червен) 
  • за поръсване - пудра захар


Технология:

• Пресяваме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата.
• Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата.
• По желание прибавяме лимонената кора.
• Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място (хладилник).
• Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), прибавете още един жълтък.
• Преди печене се разточва кора - 0,5 см дебела и се изрязват различни формички - най-добре е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.
• Много внимавайте да не ги прегорите (особено ако са разточени по-тънко има такава опасност).
• Пекат се на около 170 С до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.