Translate

понеделник, 24 декември 2012 г.

Щолен

Продукти за 2 големи щолена:

11г суха мая (пакетче и половина)
1 супена лъжица мед
300мл топло прясно мляко
750г-800г брашно + допълнително за омесване
1 ч.ч.захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
2 яйца, на стайна температура
250г масло, разтопено и охладено
200г орехи
100г стафиди
300г сушени плодове (череши, кайсии, боровинки или каквото имате)
150мл алкохол  (уиски, ром)
100г захаросани портокалови корички, нарязани на дребно

разтопено масло + пудра захар за поръсване


Технология:
 Сушените плодове се смесват в купа и се заливат с алкохола (може да ползвате какъвто алкохол имате в наличност) и се оставят за няколко часа да се накиснат.
Топлото мляко, маята и меда се разбъркват. Оставят се да шупнат за 5-10 минути.
В голяма купа се пресява брашното. В него се изсипват захарта,канелата, индийското орехче, ванилията и солта и се разбъркват.
Прави се кладенец и в него се изсипват шупналата мая, разтопеното масло и леко разбитите яйца.
Замесва се тесто.Меси се за кратко, колкото да се оформи топка.
Прибавят се отцедените от алкохола плодове и нарязаните на едро орехи. Размесват се, докато се разпределят равномерно в тестото.
Тестото се покрива се със свежо фолио и чиста кърпа и се оставя на топло място да втаса и удвои обема си.



След това се разрязва на две равни части. Оформят се два щолена и се прехвърлят в голяма тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат около час.
Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна за около час, като е добре да се наблюдават и ако се забележи леко потъмняване на повърхността, да се сложи парче алуминиево фолио, което да предотврати изгаряне.


След като са изпечени, щолените се поставят върху метална скара. Следват два варианта за финален завършек. Докато е още топъл щоленът, се намазва с разтопено масло и се поръсва обилно с пудра захар. Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици. Съхранява се завит във фолио или пекарска хартия, най-добре в глинен съд и на хладно място.




Няма коментари:

Публикуване на коментар