Необходими продукти
за 2 големи щолена:
11г
суха мая
1с.л. мед
300мл топло прясно мляко
800г брашно + допълнително за омесване
150г захар
1/2 чаена лъжица сол
300мл топло прясно мляко
800г брашно + допълнително за омесване
150г захар
1/2 чаена лъжица сол
1 ч.л. канела
2 яйца, на стайна температура
250г масло, разтопено и охладено
100г захаросани портокалови корички
2 яйца, на стайна температура
250г масло, разтопено и охладено
100г захаросани портокалови корички
100г захаросани лимонови корички
100г стафиди
100г сушени череши
100г сушени кайсии
100г сушени череши
100г сушени кайсии
150мл ром или друг вид ароматен алкохол
Технология:
1) Черешите и кайсиите се нарязват на ситно, смесват се със стафидите и се заливат с алкохола.
2) От маята,
топлото мляко,меда и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да
втаса 30 мин.
3) В голяма купа се пресява брашното. Към него се добавят солта, захарта, канелата, яйцата и маслото. Добавя се и шупналата мая.
4) Замесва се тесто (аз го месих около 30мин.). Добавят отцедените от алкохола плодове, захаросаните портокалови и лимонови корички. Меси се още около 5 мин. или докато добавките се разпределят равномерно в тестото.
7) Оформените щолени се оставят около 1 час да втасат
8) Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна за около час, като се
наблюдават и ако е необходимо се покриват с парче алуминиево фолио,
което да предотврати изгаряне.
9) Когато щолените са опечени се оставят да се охладят и се намазват с малко разтопено масло и се поръсват обилно с пудра захар. Опаковат се с фолио и се съхраняват на хладно. Консумира се след 3-4- седмици, когато е най-вкусен и ароматен!
*Ето тук може да откриете рецепта за домашно приготвени захаросани портокалови корички. По същата технология може да приготвите и лимонови.
Прекрасен е Мария. От скоро и аз обмислям да направя щолен. Със сигурност ще ми бъде полезен поста ти. Много благодаря
ОтговорИзтриване