Необходими продукти:
макарони
за соса Болонезе:
1 глави лук
4 скилидки чесън
250гр. кайма
4 скилидки чесън
250гр. кайма
1 буркан -домати
1ч.л. захар
сол
черен пипер
чубрица
сол
черен пипер
чубрица
сух магданоз
За бешамеловия сос:
40г. краве масло
2с.л. брашно
2ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка от пресни яйца.
сол
2с.л. брашно
2ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка от пресни яйца.
сол
кашкавал (за поръсване)
Технология:
1) Макароните се сваряват, според указанията на опаковката.
2) Приготвя се соса Болонезе, като лука и чесъна се задушават в малко мазнина. Когато поомекнат към тях се добавя каймата. След като се запържи се добавят пасираните домати. Добавят се захарта, сол на вкус и подправките и се оставя на котлона, за да се посгъсти.
3) Приготвя се бешамеловия сос, като маслото се разтопява и в него се запържва брашното докато придобие златист цвят. Съда със соса се дърпа от котлона и се налива прясното мляко, след което съда се връща на котлона и се бърка непрекъснато до сгъстяването на соса. След като се свали от котлона се добавят двата жълтъка, овкусява се със сол и се разбърква до хомогенизиране на сместа.
Бележка! Ако се получат бучки не е фатално . просто прецедете соса.
4) Когато продуктите са готови, започва сглобяването на лазанята.5) В тава се слага пласт от макароните, залива се с бешамелов сос и след това със соса Болонезе, по желание се наръсва с настърган кашкавал и процедурата се повтаря докато свършат продуктите.
6) Лазанята се залива със сос Бешамел и се поръсва обилно с кашкавал. Пече се в умерена фурна до златисто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар