Козунак
Необходими продукти:
- 4 яйца (отделя се 1 жълтък за намазване)
- 200 мл прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 1/2 чаша разтопена масло
- 1/2 чаша олио
- 1 кубче мая
- 1кг брашно
- 2 ванилии
- кората на 1 лимон
Технология:
- Маята се смесва с топлото мляко, 5 с.л. захар и 5 с.л. брашно и се оставя да втаса.
- Яйцата се разбиват с захарта и ванилията и се смесват с втасалата мая и лимонените кори.
- Прибавят се към брашното и се меси меко тесто.
- По време на месенето се добавят загрятите масло и олио.
- Оставя се да втаса докато увеличи 2 пъти обема си.
- Като втаса веднъж се измесва и се оставя да втаса пак.
- Оформя се по ваше желание.
- Поставя се в намаслена тава, маже се с жълтъка, поръсва се със захар и се оставя отново да втаса.
- Пекат се в гореща фурна при температура не по-висока от 180 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар