Translate

петък, 31 януари 2014 г.

Кокоски

Необходими продукти:
4 големи моркова
100мл разтопена мас
3 с.л. олио
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ванилия
щипка сол
1 ч.л. канела
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Технология:
1) Морковите се почистват, нарязват се на кръгчета и се сваряват докато омекнат добре. Охлаждат се със студена вода, отцеждат се и се намачкайте фино с вилица или пасатор.

2) В купа се разбъркват яйцето със захарта. Налива се маста и олиото и се прибавя морковеното пюре. Сместа се подправя с канелата, ванилията и солта. Добавя се кокоса и се разбърква. Накрая се пресява предварително пресятото брашно смесено с бакпулвера.

3) Подходяща тава се покрива с хартия за печене. Гребва се от сместа с лъжица и се правят малки купчинки като се оставя достатъчно място помежду им.

4) Сладките се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за 10 - 15 минути или докато станат приятно златисти.


Бележка!!! Докато се още топли може да се залеят с глазура направена от сока от една малка мандарина и 2-3 с.л. пудра захар (ако е необходимо се добавя още пудра захар за сгъстяване на глазурата или още сок - за разреждане).

5) Накрая може да поръсите готовите сладки с малко кокосови стърготини.

вторник, 21 януари 2014 г.

Лазаня от макарони

Необходими продукти:

макарони 

за соса Болонезе:
1 глави лук
4 скилидки чесън
250гр. кайма 
1 буркан -домати
1ч.л. захар
сол
черен пипер
чубрица 
сух магданоз

За бешамеловия сос:

40г.  краве масло
2с.л. брашно
2ч.ч. прясно мляко
2 жълтъка от пресни яйца.
сол

кашкавал (за поръсване) 

Технология:
1) Макароните се сваряват, според указанията на опаковката.

2) Приготвя се соса Болонезе, като лука и чесъна се задушават в малко мазнина. Когато поомекнат към тях се добавя каймата. След като се запържи се добавят пасираните домати. Добавят се захарта, сол на вкус и подправките и се оставя на котлона, за да се посгъсти.
3) Приготвя се бешамеловия сос, като маслото се разтопява и в него се запържва брашното докато придобие златист цвят. Съда със соса се дърпа от котлона и се налива прясното мляко, след което съда се връща на котлона и се бърка непрекъснато до сгъстяването на соса. След като се свали от котлона се добавят двата жълтъка, овкусява се със сол и се разбърква до хомогенизиране на сместа.
Бележка! Ако се получат бучки не е фатално . просто прецедете соса.
4) Когато продуктите са готови, започва сглобяването на лазанята.
5) В тава се слага пласт от макароните, залива се с бешамелов сос и след това със соса Болонезе, по желание се наръсва с настърган кашкавал и процедурата се повтаря докато свършат продуктите. 
6) Лазанята се залива със сос Бешамел и се поръсва обилно с кашкавал. Пече се в умерена фурна до златисто.

петък, 10 януари 2014 г.

Кюфтета по чирпански

Необходими продукти:
500гр кайма
3 картофа
3 домата
2 глави лук
3 скилидки чесън
1 морков
1 яйце
1/2 връзка магданоз
10 гр брашно
олио
галета
целина
чубрица
червен пипер

Технология:
1) Каймата се омесва с чубрицата, галетата, 1 глава настърган лук, яйцето и малко магданоз.Оформят се кюфтета, овалват се в брашно и се варят около 3 мин. във вода.
2) Приготвя се соса, като в мазнината се задушават другата глава лук, нарязана на ситно, и чесънът. Слагат се моркова нарязан на кубчета и картофите - нарязани на едро.Разбърква се и се добавят брашното, целината нарязана на кубчета, червения пипер и настърганите домати. Сосът се залива със 750мл вода. Оставя се да поври докато омекнат зеленчуците.
3) Към соса се прибавят кюфтетата и останалият ситно нарязан магданоз. Ястието се оставя да покъкри още 5-10мин.

четвъртък, 9 януари 2014 г.

Домашна млечна майонеза



Необходими продукти:
100мл прясно мляко
200мл олио
1с.л. лимонов сок (най-добре прясно изцеден)
щипка сол









Технология:

Всички продукти се слагат във висок съд и се пасират около 1 мин. или до хомогенизиране на сместа.

събота, 4 януари 2014 г.

Торта с вафлички


Необходими продукти:
2 пандишпанови блата
Продукти за 1 блат:
3 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 пак. бакпулвер
1с.л. какао

1 крем Тирамису на Д-р Йоткер
200мл сладкарска сметана
1 кутия мини вафли
1 ч.ч. силно кафе с няколко с.л. захар

За украсата:
кокосови стърготини
200гр бял шоколад
1с.л. масло или олио














Технология:
1) Приготвят се пандишпановите блатове
Яйцата и захарта се разбиват добре и към тях се прибавя пресятото брашно предварително смесено с какаото и бакпулвера. Разбърква се до хомогенизиране на сместа и блатът се изсипва в тавичка с хартия за печене и се пече в умерена фурна до готовност. Когато е изпечен се обръща върху решетка или кърпа и се остава да се охлади. По този начин се приготвя и втория блат.
2) Докато блатовете се охлаждат се приготвя крема Тирамису на Д-р Йоткер по описанието на опаковката.
3) Разбива се сметаната, ако не е подсладена добавете захар на вкус.
4) Започва сглобяването на тортата
Първият пандишпанов блат се поставя в подходяща тортена чиния или друг подходящ съд. Напоява се със подсладеното кафе (тези блатове поемат доста течност, но все пак не прекалявайте). Блатът се намазва с 1/2 от крема Тирамису на Д-р Йоткер. 
Върху крема се нареждат вафличките, така че да го покрият плътно.
"Блатът" от вафлички се намазва с останалия крем Тирамису на Д-р Йоткер и се покрива с втория пандишпанов блат, напоява се с кафето и цялата торта се намазва със сметаната.
5) Украсяване на тортата
Поръсете тортата  отгоре обилно с кокосови стърготини - по желание добавете и други украси (фигурки от фондан, шарени бонбонки, целуфки или други декорации).
Разтопете шоколада на водна баня, заедно с маслото (олиото). Изсипва се в сладкарски шприц и върху алуминиево фолио (с размерите на страните на тортата) се оформя украса. Готовата украса заедно с фолиото се залепя за стените на тортата. Тортата се прибира в хладилник и след като шоколадовите декорации се стегнат добре - фолиото се отстранява.








четвъртък, 2 януари 2014 г.

Слънчева питка

Необходими продукти:
800 г брашно
300 мл прясно мляко
2 яйца
1 пак. суха мая
125 гр краве масло
1 с. л. захар
2 ч. л. сол
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

Технология: 
1) Млякото се затопля. Маята се разтваря в 50 мл от млякото, добавят се захарта и щипка брашно и се оставя да шупне.
2) В купа се смесват останалото мляко, яйцата, 30 гр масло и солта. Брашното се пресява и в центъра му се прави кладенче. Сипват се млечната смес и шупналата мая и се замесва меко тесто, което да не се лепи по пръстите.
3) Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 1 час.
4) След това тестото се разделя на три части - една голяма, една средна и една малка.
5) Голямата част от тестото се разделя на пет равни части, които се разточват на тънки кръгове. Поставят се върху лист пергаментова хартия един върху друг като се мажат с масло (горната кора не се маже).
6) С остър нож се изрязват краищата, така че да се получи перфектен кръг.
7) Тестото се реже на 8 триъгълничета, като триъгълничетата са само в средата на тестото, тоест то не е прорязано до край. Върховете на триъгълниците се издърпват леко навън. Така се образува нещо като голям геврек.
8) По същия начин се процедира и със заделеното тесто със средна големина, като то трябва да е по-малко, за да може да влезе в средата на голямото. Малкото тесто се оформя на топка и се слага по средата на двата кръга, оформени като лъчи. Оставя се да почине за около 45 минути.
9) След това се прехвърля в тава заедно с хартията, намазва се с разбит с малко вода жълтък, поръсва се със сусам и се пече в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути и още 10 минути на 180 градуса.


сряда, 1 януари 2014 г.

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА


Скъпи, читатели,
Думите от миналата година принадлежат на миналогодишния език, думите от тази година очакват друг глас. За да завършите нещо, трябва да започнете нещо ново. С пожелания за нова година - нов късмет!
Нека света около нас се изпълни с топлота и щастие! Запазете усмивките и оставете сълзите, мислете си за радостта и забравете страха, поддържайте смеха и оставете болката. Бъдете щастливи, защото е Нова година!
Наздраве!