Translate

вторник, 24 декември 2013 г.

Бърза постна питка за Бъдни вечер

Необходими продукти:
500гр брашно
300мл хладка вода
3с.л. олио
2с.л. оцет
1с.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. сода
1пак. бакпулвер


 Технология:
1) Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта.
2) Захарта се разбива със содата, добавя се оцета и се изсипват при водата
3) От водата, олиото и брашното се замесва меко тесто.
4) Оставя се да престои 10мин. и си премесва.
5) От тестото се отделя 1/3 и голямата част се разстила в намаслена тавичка, намазва се съвсем леко с олио и от малкото топче се правят украси.
6) Питката се пече около 40мин. на умерена фурна.



неделя, 22 декември 2013 г.

Арменски сладки

Все още ли не сте решили какви сладки да приготвите за Коледа? Предлагам Ви едни много вкусни арменски сладки Правят се бързо и лесно. Тестото не се меси. Просто се разбърква. Няма точене и рязане


Необходими продукти:

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сода
една мъничка щипка сол
3 ч.ч. брашно

1 кутия локум
орехи 

Технология:
1) Водата и олиото се слагат да заврят. 
2) След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. 
3) Пресятото брашно се прибавя наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. 
4) От охладеното тесто се късат топчета и се разстилат леко на дланта. В средата на всяко топче се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. 
5) Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180градуса докато се зачервят. 
6) Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Снежен кекс


Необходими продукти:
2 яйца + 1 жълтък
1 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия
250 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

1 с.л. какао

За глазурата:
1 белтък
120гр пудра захар
1-2 капки лимонов сок

Технология:

1) Разбиван се яйцата със захарта и ванилията до побеляване.
2) Добавят се прясното мляко и олиото и се разбърква добре.
3) Добавя се пресятото брашното, заедно с бакпулвера.
4) Сместа се разделя на 2 части, към едната се добавя какаото и се разбърква.
5) Кафявата смес се изсипва на дъното на намаслена форма за кекс и върху нея се  изсипва бялата смес.
6) Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
7) Докато се пече, продуктите за глазурата се разбиват добре с миксер.
8) Когато кексът изстине се обръща в подходяща чиния и се декорира с гразурата

събота, 14 декември 2013 г.

Пандишпанено руло за малки принцеси

Необходими продзукти:
За рулото:
4 яйца
8 с.л. захар
8 с.л. брашно
1 пак. бакпулвер
сладкарска боя
За  пълнежа:
1/2пак.. Крем Оле на д-р Йоткер (без варене) - ванилия
50гр млечен шоколад
За украса:
разтопен шоколад
фондан
Технология:
Приготвяме блата:

1) Разбиват се яйцата заедно със захарта. 
2) Смесват се бакпулвера и ванилията с брашното, прибавят се постепенно към яйчената смес и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Добавя се боята и се разбърква докато се разпредели равномерно.
3) Готовата смес се изсипва в тава, на дъното на която има хартия за печене. 
Блата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 10-15 мин.
4) Готовият блат се обръща с изпечената част надолу върху кърпа, с чиято помощ се навива на руло.
5) Оставя се да се охлади.





Докато блата изстива се приготвя крема по указанията на опаковката.
Когато блата вече е охладен се започва...





Сглобяване на рулото: 
1) Рулото се развива внимателно и се маже с крем.
2) Върху крема се настъргва шоколада и рулото отново се завива.
3) Украсява се с разтопения шоколад и фигурки от фондана.

четвъртък, 12 декември 2013 г.

Меденки с пълнеж



Необходими продукти: 

За тестото:
1 ч.ч. захар
1ч.ч. олио
6 с.л. мед
2 бр. яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. канела
5 ч.ч брашно



За крема:
1 пак.(125 гр)краве масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1ч.ч.смлени орехи
трохите от сладките*

Технология
1) Замесва се средно меко тесто.
2) Разделя се на 10 топки. Всяка топка се разтегля на фитил и този фитил се разделя на 12 парчета.
3) Оформят се топчета,които се нареждат в леко намаслена тава. 
4) Пекат се в загрята фурна, докато леко порозовеят.
5) *Готовите сладките се издълбават докато са топли и след това се слепват с готовия крем.