Translate

събота, 30 ноември 2013 г.

Бъркана пица

 Необходими продукти:

За тестото:
1 яйце
1 ч.ч. хладка вода
1 ч. лъжичка захар
7 гр суха мая
2 ч.ч. брашно
1 щипка сол




1) Продуктите се разбърква в купа с дървена лъжица, за да се получи смес с леко лепкав вид.

2) Тестото се изсипва в намаслена тавичка и се оставя да престои около 20 мин.,след това се реди плънката - по желание.


Аз намазвам тестото първо леко с олио, след това слагам доматено пюре (може лютеница). Нареждам някакъв колбас, шунка, бекон, пилешко или каквото подходящо месо имам в хладилника. Слагам маслини, сирене... (може да сложите царевица, гъби, подправки...) и слагам да се пече. Когато всичко е почти готово, наръсвам с кашкавал (може да ползвате моцарела, вместо кашкавал) и запичам още 5 мин.



П.П. Сместа трябва да се изсипе в голяма тавичка, за да се получи възможно най-тънък блат тесто!







неделя, 24 ноември 2013 г.

Захаросани портокалови корички


Необходими продукти:
кората на 1 средно голям портокал
2 с.л. захар













Технология:

1) Корите се почистват добре от бялата част, нарязват се на ситно и се варят по 1-2 мин. в три води.
2) Сверените кори се отцеждат от водата и се сипват в бурканче.
3) Корите се поръсват със захарта.
4) Бурканчето се затваря добре, разклаща се и се съхранява в хладилник.

Корите издържат около 1-2 месеца. 
Може да се използват за кексове, торти и други сладкиши.

Щолен

Необходими продукти за 2 големи щолена:
11г суха мая 
1с.л. мед
300мл топло прясно мляко
800г брашно + допълнително за омесване
150г захар
 

1/2 чаена лъжица сол
1 ч.л. канела
2 яйца, на стайна температура
250г масло, разтопено и охладено
100г захаросани портокалови корички
100г захаросани лимонови корички
100г стафиди
100г сушени череши
100г сушени кайсии
150мл ром или друг вид ароматен алкохол




Технология: 
1) Черешите и кайсиите се нарязват на ситно, смесват се със стафидите и се заливат с алкохола.

2) От маята, топлото мляко,меда и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.

3) В голяма купа се пресява брашното. Към него се добавят солта, захарта, канелата, яйцата и маслото. Добавя се и шупналата мая. 
4) Замесва се тесто (аз го месих около 30мин.). Добавят отцедените от алкохола плодове, захаросаните портокалови и лимонови корички. Меси се още около 5 мин. или докато добавките се разпределят равномерно в тестото.

5) Тестото се оставя на топло около 3 часа, за да втаса.
6) Готовото тесто се разделя на две и се оформя.  
7) Оформените щолени се оставят около 1 час да втасат
8) Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна за около час, като се наблюдават и ако е необходимо се покриват с парче алуминиево фолио, което да предотврати изгаряне.
9) Когато щолените са опечени се оставят да се охладят и се намазват с малко разтопено масло и се поръсват обилно с пудра захар. Опаковат се с фолио и се съхраняват на хладно. Консумира се след 3-4- седмици, когато е най-вкусен и ароматен!

*Ето тук може да откриете рецепта за домашно приготвени захаросани портокалови корички. По същата технология може да приготвите и лимонови.




 









Шоко-кремки



Необходими продукти:

4 яйца
1 к.ч. захар
2 пак. ванилия
1/2 ч.л. сол
4 1/2ч.ч. брашно
11 г суха мая
150г маргарин
100мл олио

За крема:
1 пакетче крем Оле на Dr.Oetker или друг пудинг без варене - шоколад

Технология:

1) В дълбока купа се пресява брашното. Към него се добавят останалите продукти и се замесва се средно меко тесто и се оставя на топло да втаса.

2) Крема се приготвя според описанието на опаковката.

3) Тестото се разделя на 16 топчета.. Всяко се разтегля на кръг с ръце, като в средата се изтънява максимално, а краищата оставите по-дебели.

4) Кръговете се подреждат в намаслена тава. В средата се сипва от крем (по желание може да се поръсят и с малко захаросани портокалови корички, рецепта за тях може да откриете тук). 

5) Кремките се пекат  в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 - 20 минути





понеделник, 11 ноември 2013 г.

Бистра пилешка супа



Необходими продукти:
1кг пиле
3-4 с.л. олио
30гр краве масло
1 глава лук
1 морков
1/2 глава целина
75гр фиде
250гр домати
40мл лимонов сок
магданоз
сол
черен пипер

Технология:
1) Пилешкото месо се нарязва на еднакви по големина парчета, залива се със студена вода и се вари при умерена температура. Щом заври се посолява и отпенва.
2) Към бульона се добавят нарязаните на ситно морков и целина и част от мазнината. Супата се вари до полуомекването на продуктите.
3) Лукът се разрязва на половини и след като бъде запечен във фурната се пуска въвъ врящия бульон.
4) Обелените и нарязани на ситно домати се прибавят към супата.
5) Фидето се сварява отделно, отцежда се, измива се и се залива с част от запърженото краве масло., след което се прибавя към супата.
6) Готовата супа се подправя с останалото краве масло и лимоновия сок, поръсва се с черен пипер и магданоз и се поднася.



неделя, 10 ноември 2013 г.

Следкиш с карамелизирани круши



Необходими продукти:

за тестото:
3 яйца
½ ч.ч. захар
5 с.л. олио
1 ½ ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
за плодовата основа:
2-3 средно големи круши
½ ч.ч. захар
50гр масло

Технология:
1) Крушите се обелват, почистват и нарязват на парченца.
2) Дъното на суха тава се наръсва с ½ ч.ч. захар, докато цялото се покрие.
3) Крушите се нареждат върху захарта и отгоре се разпределя маслото на малки парченца.
4) Слагат се да се запекат на силна фурна.
5) Докато се пекат крушите се разбиват яйцата със захарта и към тях се добавят олиото, ванилията и пресятото брашното, в което е прибавен бакпулвера, разбърква се добре.
6) Тестото се изсипва върху запечените круши и тавата се връща във фурната, докато се опече тестото (около 15-20 минути)
7) Когато сладкиша е готов се изважда и се обръща още горещ върху подходяща чиния.