Translate

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Ябълков щрудел


Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 кг ябълки
1 ч.ч. захар
1 с.л. канела
1 ч.ч. орехови ядки (накълцани на ситно)
олио



 Технология:
Ябълките се настъргват на едро ренде, към тях се прибавят канелата, захарта и орехите. 
Вземат се две кори, горната се намазва с олио. В долния край (широката част на листа) се слага от плънката и се навива на руло. 


Поставя се в намазнена тава. По същия начин се оформят рула от останалите кори и ябълковата смес, до изчерпване на количествата. 
Всяко руло се намазва с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност.

След като изстине, по желание, се поръсва с пудра захар.

четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Панирани патладжани на фурна

Необходими продукти:
2 патладжана 
200 г галета
2 яйца
сол за поръсване

Технология:
1) Патладжаните се нарязват на гредички и се посоляват. Оставят се за 20 минути, за да се отцеди горчивият сок, измиват се и се подсушават.
2) В подходяща чиния се слагат галетата.
3) Яйцата леко се разбиват.
4) Патладжаните се потапят в яйцето и след това се овалват в галетата.
5) Подреждат се в тава върху хартия за печене и се пекат в загрята на 200 градуса фурна до готовност.


*Може да се поднесат със сос 
400 г домати
2 скилидки чесън
1 с. л. зехтин
1 дафинов лист
1 ч. л. риган
1 стрък босилек
1 с. л. захар
сол и черен пипер на вкус

Загрява се зехтинът и в него се запържват цели скилидки чесън.
След това се добавят настърганите доматите и дафиновият лист.
Оставя се да къкри на слаб огън до сгъстяване.
Овкусява се с ригана, листенцата босилек, захар, сол и черен пипер.
Дафиновият лист се отстранява и след това сосът се пасира.

събота, 12 октомври 2013 г.

Бъркан тутманик с пресен салам

Необходими продукти:
2-3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
олио
3ч.ч. брашно
сирене
пресен салам

Технология:
1)Смесете всички продукти в купа (без салама).
2)Изсипете 1/2 от сместа в намаслена тавичка.
3)Наредете нарязаният на филийки пресен салам.
4)Изсипете останалата смес.
5)Печете в предварително загрята на 180градуса фурна до кулинарна готовност.

събота, 5 октомври 2013 г.

Леща по манастирски

Необходими продукти: .......гр.

леща.......................................400
олио.......................................100
моркови.................................100
целина(глава)........................100
лук..........................................200
червени домати....................300
чесън........................................50
магданоз...................................40
клончета чубрица....................40
сол............................................10
оцет..........................................30


Технология:
1)Добре почистената и измита леща се залива със студена вода и се поставя да ври.
2)Прибавят се нарязаните на кубчета моркови, лук и целина, прибавя се и олиото, след това се прибавят обелените скилидки чесън и клончета чубрица. Супата се вари при тихо кипене.
3)Когато всичко се свари, 10мин. преди да свалите лещата от огъня, се добавят нарязаните на ситно домати и солта
4) Готовата супа се поднася поръсена с нарязан магданоз и овкусена с оцет.