Translate

петък, 28 юни 2013 г.

Кекс с череши

Необходими продукти:
200 гр череши
2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 кофичка кис. мляко
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер

Технология:
1) Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се киселото мляко и олиото. Разбърква се добре и се прибавя пресятото брашно към което предварително е добавен бакпулвера.
2) Половината от сместа се изсипва в намаслена тавичка. Слага се във фурната да се запече.
3) Черешите се измиват и се обезкостяват. Когато сместа се запече леко се слагат черешите и се залива с останалото тесто. Пече се до кулинарна готовност.
4) Когато сладкиша е готов се поръсва с пудра захар.

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Пълнени тиквички

Необходими продукти:
4 тиквички
4 яйца
200 гр сирене
100 гр настърган кашкавал
лук
чесън
копър
черен пипер

Технология:
1) Тиквичките се измиват, почистват и издълбават. Бланшират се в подсолена вода
2) Сиренето, кашкавала и яйцата се смесват и се овкусяват с лук, чесън, черен пипер и копър.
3) Тиквичките се напълват и се нареждат в намазнена тавичка.
4) Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се зачервят.



 *От вътрешността на тиквичките може да приготвите тази супа.

Крем супа от тиквички

Необходимите продукти:
1 кг тиквички
1/2 кг  картофи
100-200 грама краве сирене
½ връзка копър
½ връзка магданоз
по желание - чесън на прах





Технология:
Тиквичките и картофите се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се в тенджера и се варят в подсолена вода. Варят се до омекването на картофа. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят, за да се пасират. Добавя се сиренето и отново се пасира. Добавят се копъра, магданоза и чесъна и се сервира.

Пелмени

Необходими продукти:

За тестото:
1 яйце
1 1/2 ч.ч брашно
1 к.ч. вода
1 щипка сол

За пълнежа:
250 гр кайма
1 глава лук
олио
сол
черен пипер


Технология:
1) Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото, добавя се каймата, разбърква се и се оставя да се запържи. Овкусява се.
2) Замесва се тесто и се разточва на тънка кора. От нея се изрязват кръгчета с помощта на чаша. В средата на всято кръгче се слага по малко от плънката и се прегъва на две. Крайщата се натискат с пръсти или с вилица, за да залепнат.
3) Пускат се във вряща вода или бульон и когато изплуват на повърхността се обират с решетъчна лъжица. 
4) Поднасят се топли полети с лимонов сок или сос по ваш избор.