Translate

четвъртък, 23 май 2013 г.

Фалшива панакота

Необходими продукти:
300 мл прясно мляко
150 гр кисело мляко
4-5 с.л. захар
1-2 ванилии
1 пакетче желатин (10гр)
ягоди или друг плод по избор



Технология:
1) Затоплете прясното мляко заедно със захарта и ванилията.
2) Разтворете желатина в 4 с.л. студена вода и го изсипете в прясното мляко.
3) Изсипете киселото мляко в купа и към него добавете на тънка струйка охладеното прясно мляко.
4) В чашки сложете от предварително нарязаните плодове и изсипете сместа.
5) Сложете в хладилник за 4-5 часа, за да се стегне.

сряда, 15 май 2013 г.

Макарони с кайма на фурна

Необходими продукти:
1 пакет макарони
1 глава лук
1 скилидка чесън
500гр кайма
400 гр домати от консерва
1 щипка захар
сол
черен пипер
олио

За заливка:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
1-2 с.л. брашно


Технология:
1.  Макароните се сваряват в кипяща подсолена вода.


2.  Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото. Прибавя се каймата и се мачка, за да стане на дребни трохи.
3.  Когато месото побелее се добавят пасираните домати, захарта, риган, сол и черен пипер. Сосът се оставя да къкри 5 минути на умерен огън.


4.  Макароните се отцеждат от водата и се слагат в тавичка. Добавя се сместа с каймата и се разбърква. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути. Малко преди ястието да е готово, се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната, да се запече.

вторник, 14 май 2013 г.

Руло "Стефани"

Необходими продукти:

За рулото:
500 гр смляно месo
1 глава лук
2 яйца - единият белтък е за намазване
2 филии стар хляб, накиснат в мляко или вода
магданоз
чубрица
сол и черен пипер на вкус
зехтин

За плънката:
3-4 твърдо сварени яйца
2 сварени моркова, нарязани по дължина на ивици
2-3 кисели краставички, нарязани по дължина на ивици

За поръсване:
1 с.л. галета
1 с.л.зехтин
кашкавал


Технология:
Нарежете на ситно лука, заедно с подправките, натрошените изцедени от водата филии хляб и яйцата, омесете каймата, покрийте с прозрачно фолио и оставете за 30 минути в хладилника.
Върху фолио разстелете каймата във формата на правоъгълник.
В средата по цялата дължина разпределете плънката.
Завийте внимателно на руло.
Преместете рулото в намазнена тава.
Намажете го с останалия белтък, без да го разбивате.
Поръсете с галета и напръскайте леко със зехтин.
Край рулото, в тавата налейте 200-250 мл вода.
Покрийте с алуминиево фолио и печете 30-35 минути в загрята до 180 градуса фурна.
Извадете рулото, махнете фолиото, полейте го с мазнина и поръсете с настърган кашкавал.
Запечете още 5-10 минути.