Translate

вторник, 26 март 2013 г.

Торта "Рафаело"

Днес ставам на 17 и реших да ви почерпя с една торта с дъх на кокос...

Необходими продукти:
пандишпанов блат                 1бр

Продукти за блата:

яйца 5бр

захар 10с.л.

брашно 10с.л.

бакпулвер 1 пак.

  сладкарска сметана   500мл
  кокосови стърготини 200гр 
  захар                              300гр
  вода                               200мл



  За декорация - захарно тесто (фондан)
Може да си го купите готов, но ако желаете да го приготвите сами ето я рецептата, която аз използвах:
  • 1 с.л. желатин
  • 100 мл хладка вода
  • 1 кг пресята пудра захар
  • 2 с.л. твърд марарин
  • 1 с.л. олио
  • 100 мл глюкоза (ако нямате добавете още маргарин)
  • сладкарска боя

Желатинът се накисва  в 100мл вода за 5 мин, след което се слага на водна баня, за да се избистри, но в никакъв случай не трябва да завира. В купа се разбъркават с миксера всички останали продукти (захарта трябва да е пресята минимум 2 пъти) и се добавя разтворения желатин. Меси се до получаването на гладка маса.Може да се раздели на части и да се оцвети, като боята се прибавя постепенно до придобиване на желания цвят. Съхранява се в найлоново фолио в хладилника или да се замрази, ако искате да издържи по-дълго.



 
Технология:
 1)Подготвения, охладен блат се разделя на части (2 или 3).
 2) Прави се сироп от 200мл вода и 200гр захар.
 3) Разбива се сметаната със 100гр захар и кокосовите стърготини.
 4) Слага се първия блат в тортена чиния и се сиропира добре, маже се със сметана и се покрива със сладващия блат. Той също се сиропира и се маже със сметаната. Слага се и последния, сиропира се и тортата се намазва от всякъде със сметана.
5) Декорира се по желание. Аз използвах цветя от фондан.  

понеделник, 25 март 2013 г.

Панагюрски гювеч



Необходими продукти:
2,5 кг картофи (средно големи)
500 гр лук
чесън
600 гр домати (може и от консерва)
125 гр краве масло
магданоз
сол
черен пипер
олио

Начин на приготвяне:
1) Картофите се обелват и измиват, след това се отрязва малко от едната страна, за да могат да стоят прави.
2) С помощта на лъжичка картофите внимателно се издълбават и се посоляват.







 3) В олиото се задушават нарязания на дребно лук,  когато омекне се добавя издълбаната вътрешност на картофите, нарязаните на ситно домати, магданоз и чесън.
4) Прибавя се смляния черен пипер и с тази смес се пълнят картофите.






5) Напълнените картофи се подреждат в намаслена тава, върху тях се поставя по парче масло.










6) Останалата плънка се изсипва между картофите.











7) Картофите се заливат с гореща вода и се пекат във фурна до готовност.









ЗАБЕЛЕЖКА! Количеството лук може да се намали и да се замести с пресни гъби.

четвъртък, 21 март 2013 г.

Спаначен браунис


Необходими продукти:
1/4ч.ч.олио 
500 гр. спанак
1 глава лук
2 яйца
1 ч.ч.прясно мляко
2 ч.ч.брашно
1 ч.л.бакпулвер
200 гр натрошено сирене

черен пипер
сух магданоз
сух джоджен



Технология: 
1)Олиото се загрява в подходящ тиган, добавят се лука, когато омекне се добавя и спанака.Оставят се да изстинат.
2)В купа се разбъркват яйцата и млякото. Добавят се пресятото брашно заедно с бакпулвера,черния пипер,магданоза и джоджена. Разбърква се хубаво и се добавят сиренето и спанака.
3)Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тавичка.
4)Пече се в предварително загрята фурна на 200 до готовност.

Реване



Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

За сиропа:
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 ванилия

50 гр настърган шоколад за наръсване (по желание)

Технология:
1) Яйцата се разбиват със захарта, добавя се пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията.
2) Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка и се пече да готовност.
3) Млякото се загрява и се изсипват в него захарта и ванилията. Бърка се докато се разтворят. Готовият сироп се оставя да се охлади.
4) Когато реването се извади от фурната се нарязва. Залива се със сиропа и се наръсва шоколад.

вторник, 19 март 2013 г.

Осмарски хляб

Необходими продукти:
3 яйца (един жълтък отделяте за намазване)
500 мл хладка вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 кг брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.ч. мас
200 гр сирене


Технология:
1) Брашното се пресява в голяма купа. Слагат се останалите продукти без маста и сиренето. Меси за кратко, за да се получи меко тесто.
2) Тестото се разделя на две. Разточва се едната половина и се намазва с половината от разтопената мас. Наръсва се със сирене и покрива с другата половина от тестото, която предварително е разтънена. Намазва се отгоре с останалата мас
3) Тестото се поставя в намазнена тава (тази в която ще се пече) и се оставя да втаса, докато удвой обема си.
4) Пече се в предварително загрята фурна до готовност.

четвъртък, 14 март 2013 г.

Сиропиран кекс

Необходими продукти:
За кекса:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 кофичка кис. мляко
1 ч.л. сода "Бикарбонат"
3 с.л. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. канела

За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 с.л. какао
Технология:
1) Разбиват се яйцата със захарта. Добавя се киселото мляко с предварително разтворената в него сода "Бикарбонат". Сипва се олиото и постепенно се добавя пресятото брашното с канелата.


2) Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
3) Когато изстине се нарязва на парчета и се залива с горещия сироп.

вторник, 12 март 2013 г.

Селски бохчи

Необходими продукти:
За палачинките:
3 яйца
500 мл. прясно мляко
щипка сол
1 ч.ч. брашно
25 гр масло

За плънката:
1 малка консерва грах грах
6-7 кисели краставички
2 кренвирша
3 сварени моркова
5-6 средно големи сварени картофа
1 майонеза (200 гр.)
3-4 с.л. кисело мляко

Технология:

1) Яйцата, млякото, солта, брашното и разтопеното масло се разбиват до получаване на палачинково тесто от което в подходящ тиган (не бива да е прекалено малък, защото няма да могат да се завържат) се пекат палачинките. От тази смес се получават 10-ина палачинки.
2) Нарязват се краставичките,  кренвиршите, картофите и морковите на кубчета. Слагат се в подходяща купа и се смесват с майонезата и киселото мляко.
3) Разпределя се от плънката в центъра на всяка палачинка. Краищата се събират и се завързват с листа от пресен лук.

понеделник, 11 март 2013 г.

Пица - баница

Неободими продукти:
1 пакет кори за баница
олио (за намазване на тавичката)

За плънката:
1 малка кутиях
доматено пюре (400 гр)
4-5 кисели краставички
200 гр шунка (или някакъв колбас)
200 гр сирене
чубрица

За заливката:
2-3 яйца
250 мл газирана вода

Технология:
1) Нарежете краставичките, шунката и сиренето на малки парченца (не бива да са твърде малки, защото трябва да се усещат)
2) В намаслена тавичка сложете 2 кори, намажете част от доматеното пюре и наръсете с краставички, сирене и шунка. Сложете малко чубрица.
3) Редете по 2 кори и плънка до изчерпване на продуктите, като завършите с кори.
4) Нарежете баницата на парчета и залеите с разбитите яйца, смесени с газираната вода.
5) Оставете баницата 5-10 мин. да попие част от заливката и печете в загрята фурна до готовност.

четвъртък, 7 март 2013 г.

Сладкиш "Негърче"

Необходими продукти:
кисело мляко                     400гр
сода "Бикарбонат"    7гр (1 ч.л.)
захар                      400гр (2 ч.ч.)
олио                        50мл (3 с.л.)
брашно                  300гр (2 ч.ч.)
какао                        30гр (2 с.л.)
бакпулвер               10гр (1 пак.)
шоколад                             100гр
масло                        50гр (2с.л.)


Технология:
1) Киселото мляко се разбива, с разтворена в него сода, заедно с захарта и олиото.
2) Добавят се пресетите какао и брашно, смесени с бакпулвера.
3) Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
4) Прави се глазура, като на водна баня се разтапя ( може и в микровълнова фурна) шоколада и маслото.
5) Сладкиша се вади от фурната, оставя се да се охлади и се залива с глазурата. 


След няколко часа сладкиша е готов за консумация. Добър апетит!