Translate

вторник, 26 февруари 2013 г.

Портокалов купол

Необходими продукти:
пандишпанов блат                 1бр
Продукти за блата:
яйца 4бр
захар 8с.л.
брашно 8с.л.
бакпулвер 1 пак.
портокалова кора
 сладкарска сметана          500мл
 захар                                    300гр
 вода                                     200мл
шоколад                              100гр
портокали                         1000гр






Технология:
1)      Направете захарен сироп от 200мл вода и 200гр захар.
2)      Разбийте сметаната със 100гр захар
3)      Нарежете блата на ивици.
4)      Наредете няколко парчета блат в подходяща чиния и ги овлажнете със сироп.
5)      Наредете небрежно върху тях резенчета портокал, поръсете с  малко начупен шоколад и нанесете част от сметаната.
6)      Повторете същото с втори ред от блата като се стараете той да бъде с по-малък диаметър от основата.
7)      Като трети етаж сложете останалите нарязани парчета от блата.
8)      Покрийте цялата торта  със сметана .
9)      Покрийте тортата с найлоново фолио и с ръце и придайте куполовидна форма.
   10) Оставете я заедно с фолиото в хладилника за 1 час, след това отстранете фолиото.
      11) Облепете цялата повърхност на тортата с кръгли резени портокал.
   12) Там, където остават малки празнини между резените портокал шприцовайте бита сметана или наредете шарени бонбони.


събота, 23 февруари 2013 г.

Жадната монахиня



Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За сиропа:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия

За крема:
1 ч.ч прясно мляко
3 с.л захар
1 с.л какао
1 1/2 с.л брашно
Технология:
Разбиват се яйцата със захарта , прибавя се брашното смесено с бакпулвера. 
Изсипвате в намаслена тавичка и печете около 40 мин.








След като застине блата се обръща в тортена чиния и се залива с горещия сироп.














 
Докато изчакваме да попие сиропа приготвяме крема по следният начин:
Карамелизираме захарта за крема с 1 с.л. вода.
Прибавяме млякото и варим до разтваряне на карамела, след което прибавяме размитото с малко мляко брашно и какао.След като се посгъсти крема добавяме маргарина, сваляме от огъня и го изливаме върху  блата. 


По желание поръсваме тортата с настърган шоколад (аз използвах бял).

четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Венец с лук и сирене



Необходими продукти:

600-700гр брашно
50 г течно масло
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
200 мл хладко прясно мляко
7 гр суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

За плънката:

3 -4 глави стар лук
1/2 ч.л. сол
олио или масло
200 г краве сирене
риган за поръсване

разбито яйце за намазване






Технология:


* Смесете брашното с маята, изсипете ги в голяма купа и направете кладенче в което изсипете останалите продукти и замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса.



* Разточете тестото на тънка правоъгълна кора. Поръсете с риган, задушения лук (трябва да сте го оставили да изстине) и начупете сиренето на едри бучки.








* Завийте тестото на руло и го нацепете с остър нож.

*Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180* фурна.

неделя, 17 февруари 2013 г.

Портокалов сладкиш с извара

Необходими продукти:
2 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
150-200 гр извара
3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората и сока от 1 голям или 2 малки портокала

Технология:
Разбийте яйцата и захарта. Добавете изварата и киселото мляко и разбъркайте хубаво, така че да няма бучки. Сипете олиото, портокаловата кора и сока. Постепенно добавете пресятото брашно с добавения предварително в него бакпулвер.
Изсипете сместа в намаслена тавичка и печете в умерена фурна до готовност.
По желание когато е готов поръсете с пудра захар.

четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Млечно желе

Честит празник на всички опиянени от любов и вино. И не забравяйте:

 "Малко любов" е като "малко вино" — прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето.

 И ако все още не сте приготвили десерта за празника си ви предлагам, едно много лесно и вкусно желе...


















Млечно желе

Необходими продукти:
  • вода - 125 мл
  • прясно мляко - 500 мл
  • ванилия - 1 пакетче
  • захар - 100 г
  • желатин - 20 г
  • червена сладкарка боя - на върха на ножа

Технология:
Накиснете желатина във вода по предписание на опаковката. Кипнете млякото и последователно добавете захарта и желатина.

След като сместа поизстине добавете ванилията и боята и разбъркайте добре. Излейте млечното желе в подходящи купички, по възможност такива с интересна форма като за кекс и сложете на студено да стегне.

Сервирайте като потопите за секунди всяка формичка в гореща вода и обърнете върху чинийка.

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Спаначена супа

Продукти:
500 г спанак
1 глава кромид лук
1 морков
50 г фиде
1-2 скилидки чесън
2 с.л. магданоз
сол и черен пипер на вкус

За застройката 
1 жълтък
3 с.л. кисело мляко

Технология:
1. Нарязваме лука и моркова на ситно, слагаме ги тенджерата с чаша студена вода. Посоляваме, задушаваме под капак за 10 мин.
2. След като омекнат зеленчуците, наливаме 1 ½ л топла вода. Добавяме ориза, изчакваме да кипне за 10 мин.
3. Слагаме спанака. Варим без капак още 10 мин.
4. Приготвяме застройката. Нарязваме чесъна на ситно и го добавяме към врящата супа. Поръсваме с подправките.
5. Разбиваме жълтъка с киселото мляко. Сипваме малко от бульона при продуктите за застройката. Връщаме течността в супата и оттегляме от котлона

Баница със спанак

Необходими продукти:
1 кг спанак
250 гр краве сирене
4 яйца
2 глави кромид лук или 1 връзка зелен лук
1 пакет кори за баница
2 с.л. олио




Технология:
* Спанакът (или каквото зелено имате – лашад, лопуш) се измива и се нарязва на ситно;
* В дълбок тиган се загрява олиото и се добавя нарязания спанак да се задуши за 2-3 мин като се разбърква. При това той си пуска малко от водата и обема се намалява;
* Добавя се лука нарязан на ситно и се разбърква;
* Остранява се от огъня и се прибавя намачканото сирене и 3 от разбитите яйца и се разбърква;
* Корите се разтварят. Взема се една кора и се слага около 2-3 с.л. от плънката и се разпределя по дължина. Кората се навива на руло;
* Корите се редят в намазана с 1 ч.л. олио тава като се започне от външаната страна навътре като охлюв;
* Когато се подредят всичките кори останалото яйце се разбива и се него се намазва спаначника;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, около 40 мин.