Translate

неделя, 30 септември 2012 г.

Канелени кифлички




 За тестото:
3 чаени чаши брашно
1/4 чаена чаша захар
1 супена лъжица суха мая
1/2 чаена чаша топло (не горещо) прясно мляко
1/3 чаена чаша топла вода
1 яйце
2 супени лъжици разтопено краве масло (олио)

За плънката:

1/2 чаена чаша захар
2 супени лъжици краве масло (олио) на стайна температура
1 1/2 или 2 супени лъжици канела

За глазурата(не е задължителна):

1/2 чаена чаша пудра захар
2-3 супени лъжици прясно мляко 
Технология:
В купичка се смесват топлите прясно мляко и вода, маята и щипка захар. Разбъркват се, захлупват се с нещо и се оставят за 10-15 минути, докато шупне сместа.
В голям съд се смесват брашното и захарта. Добавят се разбитото яйце, разтопеното масло и вече шупнала смес.  Омесва се тесто, ако лепка много се добавя още малко брашно. Тестото се намазва с малко олио, покрива се с нещо и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Приготвя се плънката. Маслото, захарта и канелата се разбъркват добре. Втасалото тесто се разточва на тънък правоъгълник, намазва се с сместа равномерно и навсякъде, навива се на руло и се реже на кръгчета. Кифличките се нареждат се върху намазнена тава и се пекат до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Намазват се с глазурата, когато изстинат малко.

четвъртък, 13 септември 2012 г.

Безмесна мусака



за 5 порции

Необходими продукти:

6 домата
3-4 стръка магданоз

1 глава кромид лук
2 моркова
олио за пържене
150 гр ориз
сол на вкус
300 мл гореща вода

За соса:
25-30 гр краве масло
1 непълна с.л. пшенично брашно
200 мл студено прясно мляко
2 яйца


Технология:
Нарязваме главата кромид лук на дребно, морковите на малки кубчета, след което ги запържваме за кратко в мазнина и 5 с.л. гореща вода. Посоляваме и прибавяме ориза, заедно с 300 мл гореща вода, за да може оризът да стане почти готов.
Приготвяне на соса: Запържваме за кратко маслото и брашното. След това отделяме касеролата от котлона и за около 1/2 минута оставяме да изстине. След което наливаме студеното мляко, добавяме яйцата и разбъркваме.
Нарязваме на кръгчета доматите, а магданозът на ситно. Намазваме тавичката с краве масло и започваме да подреждаме доматите в нея. 
Добавяме към ориза 1/2 от белия сос и със сместа поливаме доматите.
Отгоре поръсваме с магданоз и отново редим домати и посоляваме. Заливаме с останалия сос. Печем в умерено затоплена фурна на 180 градуса за 20-30 мин.

вторник, 11 септември 2012 г.

Люти чушки

В буркан 800 мл се слагат:
2 аспирина
1 с.л. сол
1 с.л. захар
100 мл оцет
 клончета сух копър

Чушките се цепват малко и се нареждат плътно в буркана. Затварят се и се обръщат една седмица.

Сладко от ябълки и пъпеш

Необходими продукти:
2 кг пъпеш
2 кг ябълки
2 кг захар
2 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу)

Технология:
Пъпешите и ябълките се обелват, почистват от семките и нарязват на дребно.
Поръсват се със захарта и се оставят да престоят няколко часа.
След това сладкото се оставя да ври на тих огън.
Когато се сгъсти се добавя лимонената киселина.
Докато е още топло се насипва в сухи бурканчета.

Печени камби



Почистените от семето камби се нареждат плътно една до друга в тава.
Във всяка една от тях се слага щипка сол, щипка захал, по една лъжица олио и оцет.
Пече се във загрята на 250 градуса фурна, докато си променят цвета. Без да прегаря ципата.
В затоплени буркани се редят плътно целите камби,още горещи, заедно с маринатата. Може да добавите между тях чесън и магданоз, нарязани на ситно. Затваряш с капачка и обръщаш обратно.

понеделник, 10 септември 2012 г.

Ропотамо

Необходими продукти:
2,5 кг домати (1 бурк. доматено пюре)
2,5 кг печени чушки (1 бурк. пиперково пюре)
1 кг моркови
1 кг фасул
1 бурк. грах
1 бурк. кис. краставички

Марина:
350 мл олио
250-300 мл оцет
100 гр сол
100 гр захар
черен пипер
2-3 дафинови листа


Технология:
Разбъркват се захарта, солта, олиото и оцета. Като заври се прибавят нарязаните на кръгчета моркови. Врят 15 мин. Прибавят се нарязаните на ситно чушки и домати, краставичките, нарязани на кръгчета, граха и не много сварения фасул.

неделя, 9 септември 2012 г.

Милинки "Разкош"




Продукти:
400 мл прясно мляко

1/2 кубче мая
1кг брашно
300 мл топла вода
сирене
12 с.л. зехтин + още за намазване на тестото
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол. 

краве масло










Технология:
Разтворете маята и захарта в топлото мляко.
Покрийте с кърпа и оставете 10-15 минути да втаса на топло място.
Пресейте брашното и солта, в средата направете кладенче и в него сложете маята, зехтина и топлата вода.
Омесете гладко тесто, оформете го на топка, поставете в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Разточете тестото на кора, намажете със зехтин, поръсете с натрошеното сирене, навийте руло, нарежете на еднакви по големина шайби.
Поставете милинките в намазнена тава и поставете в студена фурна.
Печете 20-30 минути на 180 градуса.
Още горещи, намажете с масло.







Сладкиш със сини сливи и извара





Необходими продукти:
300гр брашно (2 ½ ч.ч.)
200гр извара смесена с малко кис. мляко
6с.л.прясно мляко
6с.л.олио
6с.л.захар
1 ванилия
1 бакпулвер
малко лимонова кора
канела
сини сливи                                                                                                                                                         





Технология:
В голяма купа пресяваме брашното,ванилията и бакпулвера
Добавяме захарта,олиото,изварата с киселото мляко,прясното млякото,лимоновата кора.
С дървена лъжица разбъркваме леко няколко пъти,не трябва да се бърка много!Получава се меко ,лепкаво тесто.
Изсипваме го в намаслена тава.
Измитите и подсушени сливи ги разрязваме на две 1/2 и ги подреждаме върху тестото
Поръсваме обилно със захар и с 2-3 щипки канела.
Печем при 180 градуса до суха клечка.