Translate

четвъртък, 30 август 2012 г.

Шоколадово мляко с ориз

 Необходими продукти:
1 л. прясно мляко
1 л. вода
2-3 с.л. какао
1/2 ч.л. сол
1 непълна ч.ч. ориз
100 гр. млечен шоколад
1 ч.ч. захар
1 пак. ванилова захар

Технология:
В тенджера се смесват водата и млякото. Сместа се кипва. Прибавят се солта и какаото. Разбърква се. Сипва се ориза на тънка струя. Готви се на тих огън до омекването на ориза. Накрая се добавят захарта и натрошения шоколад. Разбърква се и се разпределя.

понеделник, 20 август 2012 г.

Двуцветен кекс с мармалад


Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар + 1 ч.л.
1 пак. ванилова захар
250 мл. прясно мляко
олио
2 ½ ч.ч.  брашно
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. какао
мармалад/сладко
лимон







Технология:
Разбивате белтъците, с  1 ч.л.  захар и няколко 1-2 капки лимонов сок, на сняг. Жълтъците се разбиват с  останалата захар. Добавят се ваниловата захар, млякото, олиото и пресятото брашно към което е добавен бакпулвера (по желание може да се добави и лимонена кора).  Към сместа се прибавят белтъците, като се внимава да не спаднат. Половината от сместа се изсипва в намазнена тавичка и се слага във фурната за 10-15 мин. (докато хване лека коричка), изважда се и се намазва с мармалада. Към останалата смес се добавя какаото и се изсипва върху мармалада. Връща се във фурната, за да се доопече.

четвъртък, 16 август 2012 г.

Пенсионерски сладкиш


Порции: 8-10 порции
Необходимо време: 30 мин. 

Необходими продукти:
2 пакета бисквити „Роден край”  (за торта)

За крема:
1/2 хляб
1 малък маргарин
1 чаена чаша захар
4 с.л. какао
1 ванилия

За сиропа:
100 мл кафе
2-3 с.л. захар

Технология:
Хлябът се накисва във вода, след като се отстрани кората му. Изстисква се и се смесва с маргарина, захарта, какаото и ванилията. Разбиват се, докато се получи еднороден крем. В плоска чиния се нареждат ред бисквити леко сиропирани, ред крем, като се редуват до изчерпването на продуктите. Сладкишът се намазва с крем отгоре и отстрани. Оставя се в хладилник за 2-3 часа, докато се стегне.

Съвет: По желание може да се украси с орехи, кокосови стърготини или захарни пръчици.

петък, 10 август 2012 г.

Плодова пита


Продукти:
170 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
60 мл. олио
1 ½ ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 п. ванилена захар
3 праскови 








Технология:

     В купа пресявате брашното,добавяте другите сухи съставки и есенции.Отмервате прясното мляко и олиото, и ги добавяте при сухата смес, разбърквате докато сместа се хомогенизира. Получава се гъсто,лепкаво тесто.

 









     Нарязвате прасковите на полумесеци.
            Половината от тестото разпределяте равномерно в тавичката с диаметър 26 см. И се слага за 5 мин.   в загрята на 170 гр. фурна.
Изваждате тавичката,подреждате половината резени праскови, разпределяте останалото тесто и завършвате отгоре с другите плодове.
Връщате да се изпече.











По желание може да се поръси с пудра захар.


неделя, 5 август 2012 г.

Пюре супа от тиквички

Необходими продукти:
1 тиквичка
3-4 моркова
1 глава лук
10-12 картофа
1 домат
50 мл олио
1-2 ч.л. сол
1,5 л вода
магданоз
копър











Технология:
1. Тиквичката се обелва, измива и нарязва на едро. Морковите се остъргват, измиват се и също се нарязват на едро.











2. Картофите се обелват, измиват и нарязват на четвъртини. Добавя се лукът нарязан на едро.
Всички зеленчуци се слагат в дълбока тенджера и заливат с водата. Добавят се солта и олиото.








3. Съдът се поставя на включен котлон и се похлупва. 10-15 мин. след като заври се добавя обеленият и настърган домат, след което се разбърква. Супата е готова след около 1 час варене.













4. Оставя се да се охлади. След като изстине, се пасира и се поръсва с нарязания на ситно копър и магданоз. При поднасяне може да се добавят крутони.















Добър апетит!