Translate

неделя, 8 април 2012 г.

Козунак


Необходими продукти:

  • 4 яйца (отделя се 1 жълтък за намазване)
  • 200 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1/2 чаша разтопена масло
  • 1/2 чаша олио
  • 1 кубче мая
  • 1кг брашно
  • 2 ванилии
  • кората на 1 лимон




Технология:
  • Маята се смесва с топлото мляко, 5 с.л. захар и 5 с.л. брашно и се оставя да втаса.
  • Яйцата се разбиват с захарта и ванилията и се смесват с втасалата мая и лимонените кори.
  • Прибавят се към брашното и се меси меко тесто.
  • По време на месенето се добавят загрятите масло и олио.
  • Оставя се да втаса докато увеличи 2 пъти обема си.
  • Като втаса веднъж се измесва и се оставя да втаса пак.
  • Оформя се по ваше желание.
  • Поставя се в намаслена тава, маже се с жълтъка, поръсва се със захар и се оставя отново да втаса.
  • Пекат се в гореща фурна при температура не по-висока от 180 градуса.