Translate

неделя, 26 февруари 2012 г.

Запеканка


 Продукти:
около 20 средно големи картофа
2-3 кисели краставички
200 грама бекон /шунка от бут/
маслини
сирене
2-3 средно големи глави лук
400 мл прясно мляко
4 яйца
черен пипер, сол и подправки по избор

Технология:
Нарежете сварените картофи на кубчета, бекона на тънки ивици. Лука също на ситно и разбъркайте добре. Последно отгоре нарежете киселата краставичка на тънки кръгчета. Обезкостете маслините и ги нарежете отгоре. Добавете и натрошеното сирене и залейте с разбърканите яйца и мляко  Последно поръсете с подправките. Печете на 220 градуса около 20 минути на долен реотан.

неделя, 19 февруари 2012 г.

Дамски каприз





Продукти:
  • 4 яйца
  • 10 супени лъжици захар
  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 ванилия
  • 250 г мармалад
  • 250 г маргарин
  • бакпулвер
Технология:

За тестото са необходими само жълтъците, 5 лъжици захар, бакпулвера, ванилията, маргарина, брашното. Продуктите се поставят и разбъркват в посочения ред до получаване на ронливо тесто.

След това разделяме тестото на три рани части. Две от тях разстиламе в тава и печем в добре загрята фурна до зачервяване. Останалото тесто разделяме на две и го замразяваме в камерата на хладилника за около 1 час, докато стане твърдо.

След като тестото се изпече го оставяме да изстине и го намазваме с мармалада.

Останалите ни 4 белтъка разбиваме на сняг с 5 лъжици захар и разбития белтък размазваме върху мармалада.

След това рендосваме замръзналото тесто отгоре и отново запичаме сладкиша до зачервяване. След като изстине го нарязваме и пожелание поръсваме с пудра захар.

 Добър апетит!

събота, 18 февруари 2012 г.

Салата с риба тон

 Необходими продукти:
1 салата Айсберг
1 кутия риба тон
около 200-300гр. ролца от раци
1-2 краставици
1 глава кромид лук
1 връзка пресен лук
1 кутия царевица (отцедена от сока)
сол
зехтин или олио
лимонов сок

Технология:
Нарязваме продуктите на едро добавяме царевицата и овкусяваме!

Добър апетит!

понеделник, 13 февруари 2012 г.

Спагети с кренвирш



Необходими продукти:
  • спагети - 1 пакет
  • домати или доматен сок
  • лук - 1 глава кромид
  • чесън - 4 скилидки
  • олио - 4 с. л.
  • сол
  • кренвирши
  • кашкавал - 150 г
  • каперси - 1с.л.
  • сирене
  • маслини

 Технология:
Сварете и отцедете спагетите.

Нарежете на ситно лука и запържете в мазнина. След няколко минути се добавя накълцаният чесън и кренвирш и се бърка.
Овкусява се с подправките. Най-накрая прибавете доматите и оставете на котлона, докато не поизври водата.


Поднесете спагетите като сложите сиренето и маслините, поръсете отгоре със соса и настържете кашкавал.



Добър апетит!



четвъртък, 9 февруари 2012 г.

Баница с локум



Технология:
Локумът се нарязва на ивички. Продуктите за плънката се смесват добре, за да се получи смес, като за кекс. Върху всяка втора кора се нарежда в единия край локум и се разстила от сместа, навиват се и се нареждат в намаслена тавичка.


  



След като наредите всички кори нарязвате баницата и я слагате да се пече.












Когато е готова се оставя да изстине и се залива с горещия сироп. Оставя се да престой едно денонощие или ако не ви се чака само няколко часа и е готова за консумация. 









Добър апетит!

Бъркан тутманик

Необходими продукти:

2-3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
олио
3ч.ч. брашно
сирене








Технология:
Смесете добре всички продукти, както са по ред Изсипете сместа в намаслена тавичка и печете до зачервяване.


 Добър апетит!

Яйца по панагюрски

Панагюрка съм и няма как да не включа и тази рецепта в блога ми.



Продукти за 4 порции:
8 яйца
200гр сирене
2с.л. оцет
червен пипер
олио

Технология:
В тенджера, пълна до половината с вода слагате 2 с.л. оцет. Завирате водата, след което я одръпвате от огъня и счупвате от ниско яйцата, като внимавате да не се разпилеят и препокрият. Връщате обратно на огъня и след около 5 мин яйцата са готови.Изваждате ги с решетеста лъжица и слагате в чиния. Отгоре натрошавате сирене. Запържвате олито с червения пипер и поливате отгоре яйцата.По желание се дабавя кисело мляко.

Вкусно и икономично! Добър апетит!

Най-вкусните кифлички



В малка купичка се разбърква:
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100мл. топла вода

с брашно  на кашичка да шупне.
След като шупне кашичката   се изсипва в голяма купа с брашно, където ще се меси. Прибавят се:
250мл. топло мляко
250мл. топла вода
150мл. олио

и се омесва на меко   тесто. Поема около 1.2-1.4кг брашно.
Разделя се на 8 топки, всяка се точи на кора. Всяка кора се реже на 8 или 6 части - зависи от големината .
 
В широкия край се поставя плънка по желание.
 
Хващат се двете ъгълчета, завиват се навътре и тогава се завива цялата част към връхчето.
 
Нареждат се в намазана с малко олио тава. Отгоре се намазват с жълтък и поръсват със сусам.
 
 И тъй като докато се правят, те и втасват, печем на 220-250* около 15 минути. 
Добър апетит!

Портокалови курабийки




 
Необходими продукти:
1 портокал
1 ч.ч. пудра захар
1 пакетче краве масло
4 яйца
1 амонячна сода
1 кг. брашно

Технология:
* Изберете един голям или два по-малки портокала. Измийте ги старателно и настържете кората им на рендето. След което изцедете портокаловия сок

* В купа смесете портокаловите корички и сока, захарта, яйцата и омекналото масло и разбийте добре

* Причавете пресятото брашно със содата и замесете тесто

*Разточете кора с дебелина около 1 см, изрежете кръгчета

* Печете бисквитите в предварително загрята фурна до готовност.

Добър апетит!

Баница със сирене


Продукти:
  сирене- около 500 гр.
  кисело мляко - 1 кофичка
  сода- ½ чаена лъжичка
  яйца- 5 броя
  олио или разтопено масло

Технология:
Смесваме продуктите, като първо разбиваме яйцата(оставяме 1 жълтък за намазване), добавяме млякото с разтворената в него сода и накрая добавяме сиренето.  Върху всяка втора кора се слага мазнина и по-малко от плънката. Навиват се и се нареждат в тавата. Намазва се с масло и жълтък. Пече се до зачервяване. Добър апетит!

Картофена пюре супа със сирене


Продукти:
500 гр картофи
250 гр сирене
сол
чубрица
джоджен
масло
Технология:
Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета, след това се заливат с гореща вода и се сваряват. Добавя сиренето и подправките. Когато е готова се добавя масло и като изстине се пасира.
Па желание може да се добавят крутони. Добър апетит!